Nieuwjaarswens

Vrijdag 31 December 2010 door Ernest Prooy

Het verschil tussen oud en nieuw is heel betrekkelijk, te meer daar we “nieuw” vaak vanzelfsprekend “beter” vinden. Volkomen ten onrechte. Een dezer dagen kreeg ik een oud managementboek in handen, een echte old time classic, eentje van blijvende waarde. Het onderwerp is niet hoe je geïnspireerd kan reorganiseren, noch hoe je fluitend kan veranderen, of hoe de BSC de ondergang van je bedrijf kan inluiden. Nee, het laat zien hoe je, door op reis te gaan, een andere kijk op je situatie kunt krijgen met als opbrengst: motivatie en inspiratie. De veteranen onder de managementboekenlezers weten ongetwijfeld al waar ik het over heb: “O, wat mooi is Panama” van Janosch en dat verscheen al in 1978(!). Een boek dat het feit dat er in Nederland meerdere Managementboeken per dag verschijnen op zijn minst wat lachwekkend maakt.

Wat mij in dit kleurrijke en functioneel geïllustreerde boek zo aanspreekt, en dat zal voor degenen die mij wat beter kennen geen verrassing zijn, is dat het nadrukkelijk onderstreept dat de reis het doel is. Randvoorwaarden zijn dat je een droom moet hebben en dat je daadwerkelijk op pad gaat. De auteur verheldert zijn inzichten aan de hand van een verhaal dat past op ieder bedrijf dat erin is geslaagd zich steeds weer van binnenuit te vernieuwen.

De leidende figuren zijn kleine beer en kleine tijger: na de vondst van een lege bananenkist beginnen ze te verlangen naar Panama. Ervan overtuigd zijnde dat ze alle competenties in huis hebben om Panama te bereiken, besluiten ze op reis te gaan. Tegen de tijd dat ze na vele avonturen in dat verre land zijn aangekomen, heeft de lezer allang begrepen dat ze terug zijn bij hun eigen huis. Maar ze kijken met andere ogen en beginnen vol enthousiasme de boel op te knappen en verbeteringen aan te brengen, terwijl ze herinneringen ophalen over hun tocht en aan de personen die ze daarbij hebben leren kennen.

A

Ach, oud & nieuw….de grens is door onszelf bedacht, er gebeurt feitelijk niets: 31 december en
1 januari zijn niet besloten in de natuurwetten. We hebben weer eens ons eigen probleem gecreëerd :) . Maar wel een die je verder kan helpen. Want of je wilt of niet: deze dagen nopen je tot reflectie. Om de balans op te maken van het afgelopen jaar: wat was winst, wat verlies? Wat heb ik geleerd? Wat moet ik loslaten? Wat voor plannen heb ik voor de tijd die voorligt? Deze vorm van zelfonderzoek is een voortdurende motor voor vernieuwing en verandering zodat je verder komt op je reis om te worden wie je wilt zijn. Goed als managementteams samengesteld zijn uit mensen die uit dit hout zijn gesneden. Dat is wat zo’n boek je op een “kinderlijke” wijze laat zien…

Met het verwerven van dit soort inzichten kan je niet vroeg genoeg beginnen. Zodra het kan zal ik dan ook m’n kleindochter dit boek beginnen voor te lezen en aan iedere volwassene die er voor open staat!
Van harte wens ik eenieder een mooi 2011 in het besef dat we zelf het verschil kunnen maken als we anders kijken.

Comments are closed.